I forbindelse med 100 års jubilæet udtalte formanden, Mai Hansen:
100 år anses i ”menneskeår” at være en meget høj alder og kun opnåelig for de få. Af de, der når så langt, er ikke alle lige åndsfriske og endnu færre er ved alle sansers fulde brug.

Man kan drage mange paralleller til foreningsverdenen, hvor det også kun er de få forundt at nå 100 år og så tilmed at kunne prale af at være fulgt med tiden.

Gymnastikforeningen Hermod hører til i denne eksklusive kreds af 100-årige som ikke er på vej til at dø. Vi følger hele tiden med i, hvad der rører sig. Vi udvælger herefter med omhu, hvad vi tager på programmet, og vi har hidtil haft god næse for, hvad der ikke bare er en døgnflue.

Dermed har vi formået at holde godt liv i foreningen uden behov for kunstigt åndedræt.

Jeg er meget stolt over at være formand for Hermod i netop dette år.

Hermod har gennem årene haft stabile bestyrelser og en stadig strøm af trofaste ledere og instruktører uden hvem dette ikke har kunnet lade sig gøre.

Samtidig er vi i foreningen velsignet med en meget trofast skare af medlemmer der kommer igen år efter år.

Det ser således ud til, at vi med en fornuftig fordeling mellem tradition og fornyelse har et bæredygtigt grundlag for mange år frem.

Hermod har, som det vil kunne læses i det efterfølgende, udviklet sig fra en eliteforening med topgymnaster til i de seneste år mest at være en motionsforening. Der er dog små tegn i sol, måne og stjerner på, at vi måske igen er på vej mod elitehold.

Genstarten af redskabsholdet med Erik Nielsen og Carsten Kryth i spidsen har været en stor succes, og holdet har i denne sæson deltaget i og vundet 3. division – og med den samme besætning som for 15 år siden. Derudover er de første spæde skridt taget mod et Junior Grand Prix hold – det bliver spændende at følge udviklingen de kommende år.

Vi skal dog altid holde os én ting for øje: uden bredde – ingen elite.

Til slut vil jeg sige tillykke til os alle. Tillykke med at det er lykkedes os alle: bestyrelse, ledere og aktive medlemmer at præsentere en moderne, veldrevet forening – Gymnastikforeningen Hermod – som vi kender den i 2005.

 

Erik Nielsen opridsede samtidig foreningens gymnastiske historie gennem tiderne:

Allerede i 1920 deltager 6 gymnaster fra Hermod på Danmarks 20 mands guldhold ved OL i Antwerpen. Hans Hansen, Harry Holm, Chr. Juhl, Vilhelm Lange, Hugo Hellsten og Peter Markussen. I 1948 ved OL i London Arnold Thomsen og Elkana Grønne. Ved OL1952 i Hensingfors Gunnar Pedersen. Mexico City i 1968 Arne Thomsen og Hans Peter Nielsen.

Herudover har en lang række Hermod gymnaster været på udvalgte hold, landshold, deltaget i mange konkurrencer og stævner både i ind og udland. Erik Nielsen og Hans Peter Nielsen har som nogen af de få, været på både drenge, junior og seniorlandsholdet.

Ingen andre foreninger har formået at udvikle så mange dygtige gymnaster som Hermod, gymnaster der har sat deres præg, ikke kun på Hermod, men på dansk gymnastik.

Men alt i Hermod var ikke konkurrence. I 1923 deltager vi med et damehold i Svenska Idrottsspel i Gøteborg. Ved den første Gymnaestrada i Rotterdam i 1953 deltog mange gymnaster fra Hermod. Gymnaestradaen er på en måde Olympiadens modsætning, idet stævnets formål er at støtte udviklingen indenfor den ikke-konkurrencebaserede almindelige gymnastik. Stævnet afholdes hver fjerde år i en europæisk by, i1987 blev Gymnaestradaen afholdt med stor succes i Herning.

Men også ved de store DGI landsstævner har Hermod næsten altid været repræsenteret, det samme gælder når DGF og DGI har afholdt lokale stævner og opvisninger rundt omkring i landet.

Hermods formål har ikke specielt været at fremelske konkurrencegymnastik, egentlig kunne det godt se sådan ud, men formålet er som det altid har været: at give medlemmer let adgang til deltagelse i legemsøvelser, særligt gymnastik, som der blev skrevet i 1905.

 

Hermod og organisationerne.

Det var ikke kun i gymnastiksalene Hermod folk satte deres præg, det har været naturligt for mange også at være med der, hvor nogen af de store beslutninger blev truffet, beslutninger der havde betydning for gymnastikkens videre udvikling, men det kunne også være beslutninger der havde økonomisk betydning for foreningen.

Harry Holm var således med i Sydjyllandskredsens bestyrelse under DGF i 40 år, heraf 26 år som formand. Han blev efterfulgt af Bernt Vestergård der var med i bestyrelsen i 11 år, og formand i 4 år. Herefter var Erik Nielsen med i 27 år og formand i 18 år. Foruden at være formænd, var de her nævnte også i en lang årrække dommer i redskabsgymnastik, hvilket Kaj Hansen og Carsten Kryth også var.

Erik Juhl var i en årrække formand for DIF Ribe amtskreds og Esbjerg Idrætsforbund. Herudover har mange Hermod folk, været med i forskellige udvalg, både under DGF og DGI.

 

Hermod kan være stolt.

Med mange mennesker på ledende poster i den frivillige idræt, med mange gymnaster der har repræsenteret Hermod i ind og udland på bedste vis, har Hermod grund til at være stolt, Esbjerg har grund til at være stolt over hvad en enkelt forening har kunnet skabe gennem 100 år.